Συνάντηση της AOPA Hellas με τη Fraport

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση AOPA Hellas με τη Fraport στις 21/9/2023 με τηλεδιάσκεψη. Παρόντες από AOPA Hellas ήταν ο Πρόεδρος ΔΣ Κυπριανός Μπίρης και το μέλος ΔΣ Χρήστος Λεοντόπουλος και από την Fraport o COO Fraport Hellas Κος Σπυράτος.
Δυστυχώς, δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη πρόοδος. Η Fraport εξήγησε το πρόβλημα των θεομηνιών και την εμπλοκή στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Σκιάθου.
Η AOPA εστίασε σε τρία σημεία:
 
1. μείωση των τελών προσγείωσης

2. άδεια για AOPA fly-in στο αεροδρόμιο της Λυδίας το οποίο βρίσκεται μέσα στην ακτίνα της Fraport και

3. το θέμα των θέσεων πάρκινγκ στο αεροδρόμιο της Σκιάθου και της Κέρκυρας.
 
Ως προς το τελευταίο υπάρχει μία αναβολή στο προτεινόμενο σχέδιο λόγω εργασιών που γίνονται για την διαπλάτυνση του μέρους ασφαλείας του διαδρόμου προσγείωσης. Είχαμε όμως την υπόσχεση ότι κάποιες από τις προτεινόμενες θέσεις πάρκινγκ δεν επηρεάζονται και θα διαγραμμιστούν και θα διευθετηθούν στο AIP της Ελλάδος. Ως προς τα τέλη προσγείωσης, ο κύριος Σπυράτος πιστεύει ότι θα έχει καλύτερα νέα στο τέλος Οκτωβρίου.
 
[ΣΗΜ: Το Καλοκαίρι του 2023 υπήρξε αντίδραση από πιλότους Γενικής Αεροπορίας όταν η Fraport επέβαλε οτιδήποτε "BA/GA", την περίοδο αιχμής, ειδικά για Κέρκυρα και Μύκονο, όλα (τα BΑ/GA) να περνάνε από τις "Executive Lounge", για τις οποίες η (υποχρεωτική) χρέωση ήταν άνω των 4.000€. Η AOPA Hellas αντέδρασε τότε έντονα πως η Γενική Αεροπορία δεν έχει ανάγκη Executive Lounge αλλά μόνο τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο (Handler) να συνοδεύει Πλήρωμα και Επιβαίνοντες εκτός πίστας μέσω μια οποιασδήποτε πόρτας του terminal.]
 
H Fraport αποδέχτηκε πως για αεροσκάφη κάτω του 1.700 Kg ΜΤΟW θα χρεώνει τις κανονικές τιμές "καταλόγου" για Light GA όπως τις έχουν δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα τους και ΔΕΝ θα επέβαλαν την χρήση των "Executive Lounge"
Η AOPA Hellas υπενθύμισε στην Fraport να ενημερώσει τους Handlers για το παραπάνω μιας και το καλοκαίρι του 2023 έδειξαν να μην είναι ενήμεροι για τα παραπάνω και λανθασμένα ενημέρωνε πιλότους Γενικής Αεροπορίας πως οι χρεώσεις θα είναι τάξεως 4.000€ λόγω Executive Lounge use.
 
Στην συνάντηση με τη Fraport της 21/9/2023 η AOPA Hellas έθιξε και το θέμα του πως καθόρισε η Fraport το 1.700 Kg ΜΤΟW και έδωσε παραδείγματα προς τεκμηρίωση ότι αυτό είναι λάθος (πολύ χαμηλό όριο).
 
Ως προς το όριο 1.700 Kg ΜΤOW που η Fraport θεωρεί την αμιγώς ιδιωτική Γενική Αεροπορία και η AOPA Hellas αντέδρασε έντονα, μας ενημέρωσαν τελικά πως έχουμε δίκιο και βλέπουν "σύντομα" να ανεβάζουν το όριο στην κατηγορία "Piper Seneca"  (δηλ. τα 2.155 Kg ΜΤΟW) για αυτό που θα θεωρούν "πάνω όριο"¨της αμιγούς Γενικής Αεροπορίας. Δεν θα γίνει άμεσα μας είπανε διότι χρειάζεται έγκριση ΔΣ και αλλαγή τιμοκαταλόγων "αλλά θα γίνει".
 
Υπενθύμιση: η παραπάνω παράγραφος αφορά (αφορούσε) μόνο την Κέρκυρα & την Μύκονο και μόνο στην περίοδο αιχμής του καλοκαιριού.
 
Ως προς το αεροδρόμιο Λυδία και το fly-in θέσαμε σαν θέμα μας ενημέρωσαν πως θα πρέπει να πάρει την έγκριση από το νομικό τμήμα της Fraport μιας και είναι εντός της ακτίνας 100 Km από Αερολιμένα Fraport. Έτσι ελπίζουμε να έχουμε νεότερα τέλος Οκτωβρίου.