Ηλεκτρονικό Δελτίο Ειδήσεων (ΗΔΕ) της ΑΟΡΑ Ελλάς Αριθμός τεύχους 3 / 2018 * 10 Μαρτίου 2018AIRCRAFT OWNERS AND PILOTS ASSOCIATION 
ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΠΕΤΑΣ
PROTECTING YOUR RIGHT TO FLY

Ηλεκτρονικό Δελτίο Ειδήσεων (ΗΔΕ) της ΑΟΡΑ Ελλάς 
Αριθμός τεύχους 3 / 2018   *   10 Μαρτίου 2018

Για την ενημέρωση των μελών
Ενημερώστε στο info@aopa.gr για να διαγραφείτε από τον πίνακα ενημέρωσης

Σε αυτό το τεύχος θα βρείτε:
1. Γενική Συνέλευση ΑΟΡΑ Ελλάς 2018     2.3. Π. Καμμένος Επίτιμο Μέλος της ΑΟΡΑ Ελλάς
2. Θέματα Γενικής Αεροπορίας 2.4. Σχέδια Πτήσης
2.1. DTO 2.5. Το Άγιο Φως της Ανάστασης
2.2. LAPL 2.6. Διεθνές Βραβείο για το Air Show Καβάλας
 
1. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΟΡΑ 2018
Η Κυριακή 20 Μαΐου και η Κυριακή 27 Μαΐου είναι οι ημερομηνίες για την Γενική Συνέλευση ΑΟΡΑ για το 2018, στη Θεσσαλονίκη.
Την Κυριακή 20 Μαΐου είναι η πρώτη συνάντηση και όπως όλοι ξέρουμε από πείρα, στην πρώτη συνάντηση δεν έχουμε ποτέ απαρτία. Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις η Γενική Συνέλευση έγινε πάντα την δεύτερη ημερομηνία, όπου απαρτία υπάρχει ανεξάρτητα από τα πόσα μέλη θα παραβρεθούν.
Η Γεν. Συνέλευση λοιπόν, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 27 Μαΐου 2018 και ώρα 11.00
Υπενθυμίζουμε ότι, τη Δευτέρα 28 Μαΐου, είναι αργία, εορτή της πεντηκοστής. Επομένως όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να το συνδυάσουν με μικρή εκδρομή – διακοπές.

Θα γίνει στο Ξενοδοχείο ΑΣΤΟΡΙΑ  Κρατείστε τα στοιχεία του ξενοδοχείου
Διεύθυνση Τσιμισκή και Σαλαμίνος 9  54622 Θεσσαλονίκη
Τηλ 2310 505 500    Φαξ  2310 531 564    e-mail  astoria@papcorp.gr
Κόστος 60 ευρώ τη βραδιά το δίκλινο  και 55 ευρώ το μονόκλινο (με πρωινό)
Για κλείσιμο δηλώνετε «Για την εκδήλωση της ΑΟΡΑ»
Δίπλα στο ξενοδοχείο υπάρχει συνεργαζόμενο ιδιωτικό parking.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Το ξενοδοχείο θα προσφέρει δωμάτια μέχρι την Πέμπτη 10 Μαΐου.
Μετά την ημερομηνία αυτή η διοργάνωση δεν αναλαμβάνει να εξασφαλίσει διαμονή. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα ξενοδοχεία. στη περιοχή.  

Στη φετινή Γενική Συνέλευση θα γίνουν εκλογές που αναμένονται με ενδιαφέρον, διότι θα αποχωρήσει ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΑΟΡΑ Ελλάς, δηλαδή ο σημερινός πρόεδρος. Θα πρέπει τα μέλη να διαλέξουν με προσοχή το νέο ΔΣ από το οποίο θα εκλέγει ο νέος Πρόεδρος.

Είναι μία εποχή, που η ΑΟΡΑ Ελλάς είναι το πιο οργανωμένο αεροπορικό σωματείο της χώρας, και ένα από τα καλά αεροπορικά σωματεία της Ευρώπης, όπως άλλωστε φάνηκε στην τελευταία ημερίδα. Βέβαια όλοι  ξέρουμε ότι απέχει πολύ από αυτό που όλοι θα θέλαμε. Πρέπει λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε το καινούργιο ΔΣ. όχι μόνο να κρατήσει την σημερινή υψηλή θέση, αλλά να επιτύχει ακόμα περισσότερα.
Δυστυχώς είμαστε σε μια εποχή που η Γενική Αεροπορία στην Ελλάδα περνάει δύσκολες ώρες, και θέλει μεγάλη προσπάθεια από όλους για να μπορέσει να επιζήσει και να αναπτυχθεί.
Τελικά όμως η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Florida της Ευρώπης.
Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με την ευκαιρία της Γεν Συνέλευσης  έχει ως εξής
(α) Οι  αφίξεις  αεροπλάνων αρχίζουν την Παρασκευή 25 Μαΐου. Θα χρησιμοποιηθεί το Πεδίο Προσγειώσεων Κολχικού της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης. ΠΡΟΣΟΧΗ Πριν αποφασίσετε να έρθετε με το αεροπλάνο σας στο Κολχικό, επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης  κ Β. Κώστα στο 6944 291 684.
Τεχνικές λεπτομέρειες για το Πεδίο Προσγειώσεων Κολχικού θα βρείτε στο ΑΙΡ Ελλάδος αλλά και θα κυκλοφορήσουν σε νεότερο ΗΔΕ.
(β) Κυριακή 10.00 – 15.00  ξενάγηση για τα συνοδά μέλη στην πόλη και την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Απαιτείται προηγούμενη δήλωση συμμετοχής στο info@aopa.gr
(γ) Κυριακή 11.00 – 15.00 Εκλόγιμη Γεν Συνέλευση της ΑΟΡΑ Ελλάς
(δ) Κυριακή απόγευμα  Αναχωρήσεις

Το πρόγραμμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα γίνει στο ξενοδοχείο ΑΣΤΟΡΙΑ την Κυριακή 27 Ιουνίου και ώρα 11.00, έχει ως εξής:

(α) Έκθεση πεπραγμένων ΔΣ περασμένης χρονιάς και προοπτικές για τον επόμενο χρόνο.
(β) Οικονομικός απολογισμός περασμένης χρονιάς.
(γ) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.
(δ) Ψηφοφορία για την απαλλαγή ή όχι του ΔΣ από τις ευθύνες οικονομικής διαχείρισης προηγούμενης χρονιάς.
(ε) Προϋπολογισμός επόμενης χρονιάς
(στ) ψηφοφορία για την έγκριση ή όχι του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.
(ζ) Εκλογή προέδρου Γεν Συνέλευσης για διεξαγωγή αρχαιρεσιών
(η) Εκλογή 3 ψηφολεκτών
(θ) Συζήτηση
(ι)  Ψηφοφορία για την εκλογή (i) 5 μελών για το ΔΣ (ii) 3 αναπληρωματικών μελών για το ΔΣ (iii) 2 μελών για την Εξελεγκτική Επιτροπή (iv) 1 αναπληρωματικού μέλους για την Εξελεγκτική Επιτροπή

Όλα τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη της ΑΟΡΑ καλούνται να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Γεν Συνέλευσης. Η οικονομική τακτοποίηση μπορεί να γίνει επί τόπου πριν από την είσοδο.
Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη που συμπλήρωσαν 12  μήνες χωρίς διακοπή

Καλούμε όλα τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου, να παρευρεθούν. Είναι η μόνη περίπτωση που μπορούμε να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο και να συζητήσουμε από κοντά. Αν έχετε προτάσεις, απορίες ή ιδέες που μπορεί να είναι χρήσιμες, ελάτε να τις συζητήσουμε από κοντά. Η προσωπική γνωριμία διευκολύνει την συνεργασία Διοίκησης και μελών.

Όσοι δεν μπορέσετε να έρθετε, φροντίστε να εξουσιοδοτήσετε κάποιον φίλο σας που γνωρίζετε ότι θα έρθει. Δεν πρέπει να υπάρχει μέλος που να μην παρευρίσκεται είτε ο ίδιος αυτοπροσώπως είτε με εξουσιοδότηση.
Έντυπο εξουσιοδότησης θα βρείτε εδώ: Έντυπο Εξουσιοδότησης

Γίνεται προσπάθεια όλα τα Μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου, να δεχτούν τηλεφώνημα από το μέλη του ΔΣ της ΑΟΡΑ, να τους υπενθυμίζει ότι πρέπει είτε να παραστούν. είτε να στείλουν εξουσιοδότηση

2. ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
2.1 DTO
Oπως ίσως γνωρίζετε, από τις 8 Απριλίου μπαίνει σε ισχύ η καινούργια Ευρωπαϊκή νομοθεσία, για εκπαίδευση εκτός σχολών. Αυτό σημαίνει ότι ένας κάτοχος πτυχίου εκπαιδευτή όταν έχει πρόσβαση σε ένα ελαφρό αεροπλάνο, μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση επ’ αμοιβή, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπως γίνεται στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.  Δεν απαιτείται να υπάρχουν manual, δεν απαιτείται να υπάρχει διοικητική οργάνωση με διευθυντή εκπαίδευσης, διευθυντή συντήρησης κτλ. . Το μόνο που απαιτείται, είναι ο εκπαιδευτής να ενημερώσει την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας  ότι είναι κάτοχος πτυχίου εκπαιδευτή και προτίθεται να προσφέρει αεροπορική εκπαίδευση. Δε χρειάζεται, να περιμένει επιθεώρηση από επιθεωρητή της ΥΠΑ  ούτε να κάνει άλλες διαδικασίες, Φυσικά, η ΥΠΑ, μπορεί να έρθει να κάνει επιθεώρηση και να δει τον τρόπο με τον όποιο εκπαιδεύει τους μαθητές του. Όμως, η νομοθεσία του DTO. κάνει την εκπαίδευση για τα πτυχία PPL και LAPL πολύ απλούστερη και πολύ φθηνότερη. Φυσικά το DTO δεν μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση για επαγγελματικά πτυχία. Τα επαγγελματικά πτυχία παρέχονται μόνο από αναγνωρισμένες σχολές.
Όλα αυτά αρχίζουν να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, από 8 Απριλίου 2018. Στην παρουσίαση του θέματος, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, υπήρξαν κάποιες αμφιβολίες  από το προσωπικό της ΥΠΑ/Δ2. Για το λόγο αυτό, η ΑΟΡΑ έστειλε επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή Αερομεταφορών ΓΔΑΜ κ Παπαγεωργίου ο οποίος είναι επίσης και διευθυντής Δ2 και ζητά να ενημερωθεί για τη θέση της ΥΠΑ επάνω στο θέμα.
Ένα πράγμα είναι πάντως σίγουρο. Ότι σε λιγότερο από ένα μήνα, κάθε Έλληνας εκπαιδευτής αεροπλάνων θα μπορεί νόμιμα να εκπαιδεύει μαθητές. Υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο αερολέσχες που σήμερα χρησιμοποιούν το πολύπλοκο σύστημα εκπαίδευσης με ΑΤΟ να το γυρίσουν και αυτές στο πολύ απλούστερο DTO. Η ΑΟΡΑ παρακολουθεί το θέμα από κοντά και θα σας ενημερώσει για κάθε εξέλιξη.

2.2 ΠΤΥΧΙΑ LAPL
Επίσης μέσα στον Απρίλιο περιμένουμε ότι θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, η έκδοσης πτυχίων με τη νομοθεσία LAPL. Πρόκειται για μια απλοποιημένη αεροπορική εκπαίδευση που απαιτεί μόνο 30 ώρες εκπαίδευση αέρος και έχει πολύ πιο ελεύθερο πρόγραμμα εκπαίδευσης εδάφους. Και εδώ θα έχουμε μια σημαντική μείωση των εξόδων εκπαίδευσης. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η μείωση των εξόδων εκπαίδευσης δεν πρέπει να σημαίνει μείωση του επιπέδου εκπαίδευσης των μαθητών. Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές που θα εκπαιδεύονται με τη νομοθεσία LAPL καθώς και οι μαθητές που θα εκπαιδεύονται με τη νομοθεσία DTO θα πρέπει να δώσουν γραπτές εξετάσεις στη ΣΠΟΑ και εξέταση αέρος από πιστοποιημένο εξεταστή.
2.3 Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΟΡΑ ΕΛΛΑΣ
Με την βοήθεια του Πάνου Καμμένου πήραν άδεια και ήρθαν στην Ελλάδα 81 μαθητές σχολών χειριστών, των οποίων οι αιτήσεις λίμναζαν για μήνες στο τέλμα της γραφειοκρατίας. Μιλάμε για 81 μαθητές που τελικά θα αφήσουν στη χώρα μας περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ και θα δώσουν δουλειά σε δεκάδες Έλληνες.
Η ΑΟΡΑ Ελλάς τίμησε τον Υπουργό για την κίνηση αυτή και τον ονόμασε Επίτιμο Μέλος.
Διευκρινίζουμε ότι η ΑΟΡΑ σαν Σωματείο δεν ανακατεύεται με την πολιτική και δεν έχει πολιτική τοποθέτηση Είμαστε έτυμοι να τιμήσουμε οποιονδήποτε προσφέρει ουσιαστικά  στο χώρο της Γεν Αεροπορίας. Για παράδειγμα, Επίτιμο Μέλος της ΑΟΡΑ είναι ο κ Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος της ΝΔ, που σαν Υπουργός Εθν. Άμυνας πήρε μέτρα για να μπορέσει το Αεροδρόμιο των Μεγάρων να γίνει το μοναδικό αεροδρόμιο Γεν Αεροπορίας της Αττικής.

Όμως, η χαρά μας για τους νέους μαθητές που ήρθαν δεν κράτησε πολύ. Αρχές Φεβρουαρίου, δημοσιεύτηκε καινούργια Υπουργική απόφαση, η οποία μπερδεύει τα πράγματα. Η ΑΟΡΑ ξεκίνησε πάλι τις ενέργειες και ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών για να διευκρινίσει μια σειρά από θέματα. Προσπαθούμε και ελπίζουμε.

2.4 ΣΧΕΔΙΑ ΠΤΗΣΗΣ
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές στο θέμα της υποβολής σχεδίων πτήσης, ανάμεσα στην Ελληνική και στη Διεθνή νομοθεσία. Στην Ελληνική νομοθεσία, όπως αυτή αναγράφεται στο ΑΙΡ Ελλάδος, προβλέπεται ότι το σχέδιο πτήσης  υποβάλλει προσωπικά ο χειριστής ή ο εκπρόσωπός του στις υπηρεσίες εναερίου κυκλοφορίας.
Στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, προβλέπεται ότι το σχέδιο πτήσης υποβάλλεται από τον χειριστή ή από τον εκπρόσωπό του. Αλλά δεν αναφέρεται η απαίτηση να υποβάλλεται προσωπικά. Έτσι στην Ευρώπη τα σχέδια πτήσης υποβάλλονται με φαξ ή με e-mail ή με τηλεγραφήματα. Το  Eurocontrol μάλιστα, έχει ανοίξει ειδική θυρίδα, για την ηλεκτρονική υποβολή σχεδίων πτήσεως για πτήσεις VFR σε όλη την Ευρώπη. Η διαφορά που υπάρχει στην Ελληνική νομοθεσία όπως αυτή εμφανίζεται στο AIΡ, εμποδίζει την υποβολή σχεδίων πτήσης μέσω π.χ. Eurocontrol. H AOPA έχει υποβάλλει αίτημα προς την ΥΠΑ για την επανεξέταση του θέματος, και θα σας ενημερώσουμε σχετικά σύντομα.

2.5 ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Όπως όλοι γνωρίζουμε , κάθε χρόνο το Άγιο Φως της Ανάστασης έρχεται αεροπορικώς από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και από εκεί μεταφέρεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδος. Πριν από μερικά χρόνια δημιουργήθηκε κίνηση το Φως της Ανάστασης να μεταφέρεται σε μικρά νησιά και αεροδρόμια με μικρά αεροπλάνα. Εξασφαλίστηκε έγκριση της ΥΠΑ που περιγράφει με ποια μέσα ασφάλειας πρέπει να γίνεται αυτή η μεταφορά. Παρόλα αυτά, η μεταφορά μέχρι σήμερα έχει γίνει σε περιορισμένη κλίμακα. Αυτό οφείλεται, στο γεγονός ότι η μεταφορά πρέπει να γίνει νύχτα και συνεπώς πρέπει είτε το αεροπλάνο και ο πιλότος να έχουν πιστοποίηση IFR και το αεροδρόμιο προορισμού να έχει IFR διαδικασίες είτε να γίνει VFR-νύχτα σύμφωνα με όσα ισχύουν.
Αυτά θα ισχύσουν και φέτος. Για να μεταφερθεί λοιπόν το Άγιο Φως από το αεροδρόμιο των Αθηνών σε κάποιο επαρχιακό αεροδρόμιο, πρέπει αφενός μεν να ληφθεί μέριμνα για το νομικό θέμα της μεταφοράς νύχτα, και αφετέρου το Άγιος Φως να έχει την κατάλληλη συσκευασία. Η ΑΟΡΑ μπορεί να συμβουλέψει όποιους ενδεχομένως θέλουν να το επιχειρήσουν.

2.6 ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ AIRSHOW ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.

Μας ενημερώνει ο Πάνος Γεωργιάδης για Διεθνή βράβευση
Η Διοργάνωση του Καβάλα Air Show βραβεύτηκε με το European Air Show Marketing Award 1st Prize Convention Anwerp Belgium 2018 όπως και το 2016 στη Μάλτα.
Δεύτερη συμμετοχή με περίπτερο προβολής και για δεύτερη φορά το πρώτο βραβείο Marketing.
Ο Πάνος Γεωργιάδης όλα τα τελευταία χρόνια διοργανώνει το Διεθνές Air Show στην Καβάλα

SUMMARY IN ENGLISH

AOPA news bulletin, number 3 / 2018   *  Date  March 10, 2018
Contact info@aopa.gr to stop receiving this news letter

AOPA Greece National Convention will be held at Thessaloniki, on Sunday May 27. During the Convention there will be elections for new governing Board for AOPA Greece. All members are invited to participate.
Convention will take place at the hotel ASTORIA on Tsimiski and Salaminos street No 9   Contact hotel at
Tel ++30-2310-505 500   fax ++30 2310 531 564   e-mail; astoria@papcorp.gr
Booking for AOPA Greece will be accepted up to May 10 at a cost of 60 Euro per night for double room   and 55 Euro for a single.
There is a private parking nearby.
Members should have paid their membership to participate.
Members who can not be present they may authorize another member to vote for them, by completing and sending the following form: Authorization Form
The form should be send to info@aopa.gr

AOPA