Νέο Αεροδρόμιο για τη Γενική Αεροπορία Ίδρυσε ο Δήμος Καρδίτσας

Δημοσιεύτηκε σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως  (ΦΕΚ Β/326/13-2-2014) απόφαση του Υπουργού κ Μ. Χρυσοχοίδη, για την ίδρυση νέου αεροδρομίου για την Γενική Αεροπορία, που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κάμπου του Δήμου Καρδίτσας.
Το μέσον του διαδρόμου, έχει συντεταγμένες 39ο 24’  26,60’’ Β  και  21ο 59’  41,10’’ Α
Το μήκος του διαδρόμου είναι 680 μέτρα, 09/27, είναι άσφαλτος, έχει διαγράμμιση και ανεμούριο στο κέντρο. Υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας (MSL) 96 μέτρα (περίπου 300 πόδια). Το αεροδρόμιο απέχει από την πόλη περίπου 7 χιλιόμετρα. Ο πιο κοντινός σταθμός βενζίνης αυτοκινήτων απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα.
Η ίδρυση του νέου αεροδρομίου οφείλεται σε πρωτοβουλία του Δήμου Καρδίτσας, ο οποίος είναι και ο φορέας διαχείρισης του Αεροδρομίου.

Η ΑΟΡΑ Ελλάς εκφράζει την ικανοποίηση ολόκληρης της αεροπορικής οικογένειας του τόπου για την ευχάριστη αυτή είδηση. 
Αλλά τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ. Εντύπωση προξενεί η ταχύτητα με την οποία διαχειρίστηκαν το θέμα οι υπηρεσίες της ΥΠΑ, στην τελική φάση της έγκρισης.
Όπως φαίνεται από τα έγγραφα που έχει στα χέρια της η ΑΟΡΑ, το θέμα της δημιουργίας του αεροδρομίου αυτού άρχισε να συζητείται πριν από 10 περίπου χρόνια. Το πρώτο έγγραφο που γνωρίζει η ΑΟΡΑ υπογράφτηκε από τον Δήμο Κάμπου Καρδίτσας τον Απρίλιο του 2004 (!) Ακριβώς πριν από 10 χρόνια. Για πολλά χρόνια το θέμα γύριζε από υπηρεσία σε υπηρεσία, όμως η τελική έκθεση για την επιθεώρηση από την ΥΠΑ/Δ3/Α έχει ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2013. Το ενημερωτικό σημείωμα προς το Διοικητή της ΥΠΑ υπογράφηκε αμέσως μετά τις γιορτές, στις 14 Ιανουαρίου 2014. Δεκαπέντε μέρες αργότερα, στις 29 Ιανουαρίου υπεγράφη η απόφαση του Υπουργού. Και στις 13 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ. Είναι φανερή η επιτάχυνση προς το τέλος της Οδύσσειας.
Την χαρά της αεροπορικής οικογένειας για την δημιουργία του νέου αεροδρομίου, περιορίζει μία παράγραφος. Είναι η παράγραφος 6.3.2. στην οποία αναφέρεται ότι σ’ αυτό «Θα εκτελούνται μόνο VFR πτήσεις σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες». Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί το καινούργιο αεροδρόμιο 5 μέρες την εβδομάδα. Απαγορεύεται η χρήση του το 70 % του διαθέσιμου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία εκπαιδευτικών σχολών.
Από την άλλη μεριά στο αεροδρόμιο αυτό μπορούν νόμιμα να λειτουργήσουν, από την πρώτη μέρα, όλα τα ΥΠΑΜ που οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοικοι της Καρδίτσας και της γύρω περιοχής. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ομάδες πιλότων που θα έρθουν για τουρισμό στους γύρω τουριστικούς προορισμούς. Και ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα περιοριστούν οι σημερινοί περιορισμοί.

Ο κ Θανάσης Μαρκινός, που θα παρακολουθεί τη δραστηριότητα του νέου αεροδρομίου κατ' εντολή του Δήμου Καρδίτσας είπε στο Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της ΑΟΡΑ κ. Στρατή Κονάκα ότι πρόθεση του Δήμου είναι να δημιουργηθεί γύρω από το αεροδρόμιο μία «αεροπορική οικογένεια» που μακροπρόθεσμα θα αναβαθμίσει την τοπική κοινωνία. Ο κ Μαρκινός δήλωσε ότι θα παραχωρήσει χώρους για ανέγερση υπόστεγου, αν υπάρξει ενδιαφέρον, και ότι θα βοηθήσει στην έκδοση των αδειών.

Για να πάτε στο νέο αεροδρόμιο, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με τον Πύργο της Λάρισας LGLR TWR 2410-515 656 και ακολούθως με τον κ Θ. Μαρκινό στο τηλ 6945 331 958 ή στο markinos@dimoskarditsas.gov.gr. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στο σχετικό NOTAM (D0039/14) που έχ