ΓΕΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τι είναι η Γενική Αεροπορία; Πολλές φορές έχουμε απρόοπτα βρεθεί μπροστά σε ένα τόσο απλό όσο και συνηθισμένο ερώτημα. Και μας έρχονται στο μυαλό πολλές και διάφορες φράσεις, που καμία από αυτές δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα. Τι είναι η Γενική αεροπορία; Η ΑΟΡΑ USA χρειάστηκε 3 ολόκληρες σελίδες για να απαντήσει σ αυτό το απλό ερώτημα. Διαβάστε για εμπλουτίστε την δική σας απάντηση

  ΚΕΙΜΕΝΟ : ΑΟΡΑ USA

   ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Ν. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ – ΓΥΠΑΡΑΚΗΣ

   ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Α. ΚΟΥΤΣΟΥΔΑΚΗΣ ΑΟΡΑ ΕΛΛΑΣ

Τι είναι η Γενική Αεροπορία

Η Γενική Αεροπορία (ΓΑ) αποτελείται από όλες τις πτήσεις της Πολιτικής Αεροπορίας εκτός από εκείνες που σχετίζονται με αμοιβή ή εκμίσθωση. Ένα μικρό τμήμα της αεροπορίας που ονομάζεται «εναέριες εργασίες» διαφέρει επίσημα από την Γενική Αεροπορία (βλ. Ορισμούς ICAO), αλλά ουσιαστικά όταν λέμε «Γενική Αεροπορία» εννοούμε κάθε πτήση που δεν είναι αερογραμμές ή τσάρτερ.

Τόσο απλό;

Ναι. Και τόσο σύνθετο. Η ΓΑ και οι εναέριες εργασίες περιλαμβάνουν τόσο πολλές και διαφορετικές πτήσεις όπως είναι η εναέρια χαρτογράφηση με φωτογραφικές μηχανές αλλά και μία Σαββατοκυριακάτικη επίσκεψη στο χωριό που γεννηθήκαμε. Διαφέρουν τόσο όσο διαφέρει μία επείγουσα αερομεταφορά για ιατρικούς λόγους από ένα ταξίδι επιθεώρησης σε απομακρυσμένο εργοτάξιο. Και είναι τόσο απαραίτητες και αναγκαίες όσο είναι ο αεροψεκασμός για να διατηρηθούν υγιή τα σπαρτά έως την από αέρος επιβολή του νόμου για την διατήρηση της ειρήνης. Έτσι απλώς, για να κάνουμε μιαν αρχή.

Η ΓΑ ωφελεί την κοινωνία με τόσους πολλούς τρόπους που είναι δύσκολο να τους καλύψουμε όλους. Μπορούμε σύντομα ωστόσο να αναφέρουμε μερικούς στις επόμενες σελίδες.

Όπως έχει υπολογιστεί, τα δύο τρίτα των πτήσεων ΓΑ και εναέριων εργασιών διεξάγονται για επιχειρηματικούς σκοπούς και για συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες που χρειάζονται μεταφορά περισσότερο ευέλικτη από ότι μπορούν να προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες. Αυτή η ευελιξία μπορεί να σημαίνει ότι ένας επιχειρηματίας της περιοχής πετάει με το δικό του μικρό αεροσκάφος σε ένα κυκλικό ταξίδι 700 μιλίων, για να επισκεφτεί 4 πελάτες σε μια μέρα, ή μπορεί ένας διευθύνων σύμβουλος και πέντε διοικητικά στελέχη να συνεργάζονται στα 30.000 πόδια

1 / 3

καθ’ οδών για μία πολύ σημαντική σύσκεψη. Με την προγραμματισμένη πτήση αεροπορικής εταιρίας, η πρώτη θα χρειαζόταν 4 μέρες και 3 ξενοδοχειακούς λογαριασμούς. Η δεύτερη θα ήταν αδύνατη.

Σαν ένα οικογενειακό αυτοκίνητο, το οικογενειακό αεροπλάνο (ιδιόκτητο ή νοικιασμένο) μπορεί να προσφέρει κινητικότητα και ευχαρίστηση, και είναι σχεδόν πάντα πιο απολαυστικό το ταξίδι όταν είναι αεροπορικό. Το οικογενειακό αεροπλάνο μπορεί να τριπλασιάσει την εμβέλεια άνεσης του ταξιδιού διακοπών αποφεύγοντας το στρες και τους εκνευρισμούς του μποτιλιαρίσματος στο δρόμο. Και βέβαια τα εργαζόμενα μέλη της οικογένειας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο αεροπλάνο επωφελούμενοι τα μέγιστα σε επιχειρηματικές δραστηριότητες χάριν της ταχύτητας και της ευελιξίας του.

Μια συνήθης παρανόηση οδηγεί μερικούς να πιστεύουν ότι τα μικρά αεροσκάφη και αυτά των επιχειρηματικών πτήσεων είναι μόνον για τους πάρα πολύ πλούσιους. Για την ακρίβεια πολλοί άνθρωποι με πόρους της μεσαίας τάξης πετούν με αεροπλάνα που κοστίζουν λιγότερο από ένα καινούριο οικογενειακό αυτοκίνητο.

Και το να μάθει κανείς να πετάει αεροπλάνο της ΓΑ βρίσκεται άνετα εντός των δυνατοτήτων του μέσου ανθρώπου, τόσο των πνευματικών δυνατοτήτων όσο και των φυσικών δυνατοτήτων. Ακόμη και κάποιος βαθμός ανικανότητας –λ.χ., κώφωση— δεν είναι ανάγκη   να αποκλείσει ένα άτομο που πραγματικά θέλει να πετάξει έξω από το πιλοτήριο.

Η Γενική Αεροπορία και οι Εναέριες Εργασίες έχουν έναν εξαιρετικό και σταθερά βελτιούμενο βαθμό ασφαλείας. Μετά από την μεγάλη άνοδο στις ιδιωτικές και επιχειρηματικές πτήσεις που ακολούθησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ποσοστό ατυχημάτων έχει μειωθεί κατά 90 %.

Περισσότερο από 90% των κατά προσέγγιση 400.000 αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας παγκοσμίως ανήκουν

στην κατηγορία «Γενική Αεροπορία και Εναέριες Εργασίες». Επιπλέον από το ένα εκατομμύριο πιλότων όλου του κόσμου, περίπου τα δύο τρίτα πετούν αεροσκάφη ΓΑ/ΕνΕρ (επίσης πολλοί πιλότοι αερογραμμών πετούν αεροσκάφη της ΓΑ για την ευχαρίστησή τους).

Ο μεγάλος στόλος αεροσκαφών της ΓΑ/ΕΕ είναι ο κινητήριος τροχός μιας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανίας που παράγει ακόμη πιο μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Χιλιάδες κοινότητες επωφελούνται καθόσον τα αεροδρόμιά τους δημιουργούν μιαν αλυσιδωτή αντίδραση στην ντόπια οικονομία. Οι επιχειρηματίες τους εκμεταλλεύονται την ταχεία, «άμα τη ζητήσει» αερομεταφορά ενώ τα αεροδρόμια συνεισφέρουν στο να προσελκύουν εταιρείες που ποτέ δεν θα εγκαθιστούσαν ένα εργοστάσιο, διοικητικά γραφεία ή κέντρα διανομής σε μια πόλη χωρίς αεροδρόμιο.

Με αυτούς αλλά και τόσους άλλους πολλούς τρόπους, η ΓΑ υπηρετεί το κοινό.

Οι πτήσεις Γενικής Αεροπορίας (ΓΑ) και Εναερίων Εργασιών (ΕνΕρ) σώζουν ζωές

Καθημερινά η Γενική Αεροπορία (ΓΑ) μεταφέρει εφόδια σχετικά με μονάδες αίματος, ζωτικά όργανα προς μεταμόσχευση και άλλα κρίσιμης χρονικής σημασίας εφόδια για την υποστήριξη της ζωής. Τα ιπτάμενα φορεία διεξάγουν ιατρικές διασώσεις παρέχοντας επείγουσα μεταφορά σε κέντρα τραύματος ή άλλα κέντρα εκτάκτου ανάγκης. Πολλοί πιλότοι παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους (και συχνά και τα ίδια τους τα αεροσκάφη) σε μεταφερόμενους ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν το από ξηράς ταξίδι σε μακρινά εξειδικευμένα κέντρα αποθεραπείας κι αποκατάστασης. Τοπικοί οργανισμοί εθελοντών χειριστών παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες δωρεάν σε άπορους ασθενείς. H ιατρική εκκένωση δι ελικοπτέρων σχεδόν διπλασιάζει τα ποσοστά επιβίωσης καθόσον η μεταφορά θυμάτων από τροχαία ατυχήματα γίνεται εντός της πρώτης κρίσιμης «Χρυσής Ώρας».

Η ΓΑ παρέχει ταχύτητα και ευελιξία στην επιχειρηματική και την προσωπική μεταφορά

Ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι η ΓΑ είναι γρήγορη, αποτελεσματική και ασφαλής, ανοίγοντας έτσι ένα νέο ορίζοντα ταξιδιωτικών δυνατοτήτων. Τόσο για το επιχειρηματικό όσο και για το προσωπικό ταξίδι, η ΓΑ ισοδυναμεί με το να πηγαίνει κανείς όπου επιθυμεί (όχι όπου απλώς πηγαίνουν οι αερογραμμές), όταν το επιθυμεί (ανεξάρτητα από το πρόγραμμα των αερογραμμών) και με οποιοδήποτε βαθμό εχεμύθειας και ασφαλείας θέλει.

Το όφελος είναι η μεγαλύτερη ευελιξία μεταφοράς και παραγωγικότητας σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο. Επιπλέον ωφελούνται ακόμη και εκείνοι που δεν εκμεταλλεύονται τούτα τα πλεονεκτήματα, επειδή η ΓΑ ωφελεί την κοινωνία ενισχύοντας την οικονομία και παρέχοντας αναγκαίες υπηρεσίες.

Η ΓΑ / Εναέριες Εργασίες προστατεύουν το περιβάλλον

Η πιο αποτελεσματική και οικονομική μέθοδος για την διεξαγωγή έρευνας της άγριας φύσης, την χαρτογράφηση

2 / 3

υγροτόπων και τη διάβρωση του εδάφους, την παρακολούθηση μετανάστευσης των πτηνών, τον εναέριο έλεγχο πάρκων και την παρακολούθηση διαρροής αγωγών γίνεται με αεροσκάφη της ΓΑ. Ειδικά εξοπλισμένα κυβερνητικά και ιδιωτικά αεροσκάφη συλλέγουν πληροφορίες ζωτικής σημασίας για το έργο των οργάνων προστασίας της άγριας φύσης, των δασοφυλάκων, των μεταλλωρύχων, των περιβαλλοντολόγων, και άλλων.

Οι εναέριες εργασίες αποτελούσαν ανέκαθεν την εμπροσθοφυλακή μας στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη σταθερών πτερύγων σώζουν εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης κάθε χρόνο, προστατεύοντας σπίτια, εθνικά πάρκα και τα πολύτιμα δάση της χώρας.

Η ΓΑ / Εναέριες Εργασίες κάνουν την οδήγηση ασφαλέστερη, πιο άνετη

Οι εναέριοι ανταποκριτές που αναμεταδίδουν την κίνηση των αυτοκινήτων από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, βοηθούν εκατομμύρια απλούς πολίτες στις καθημερινές τους διαδρομές, αναφέροντας ατυχήματα και άλλα μποτιλιαρίσματα στους οδηγούς και στην αστυνομία. Σε ένα ταξίδι θα χρησιμοποιήσετε χάρτες κατασκευασμένους και σχεδιασμένους από δεδομένα εναερίων φωτογραφιών.

Αυτή η βασική πληροφόρηση χρησιμοποιείται επίσης από πολεοδόμους, μηχανικούς και κυβερνητικές υπηρεσίες όταν σχεδιάζουν την κατασκευή δρόμων και λεωφόρων όπως και βελτιώσεις στις υποδομές.

Η ΓΑ / Εναέριες Εργασίες λειτουργούν όταν εσείς κοιμάστε

Κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, αεροσκάφη εναερίων εργασιών επισπεύδουν χρηματικές δοσοληψίες μεταφέροντας ακυρωμένες επιταγές και άλλα έγγραφα δια μέσου του διεθνούς τραπεζικού συστήματος. Μειώνοντας το κόστος “του χρόνου αδράνειας, (float) έως ότου καλυφθούν οι επιταγές, η ΓΑ παίζει ένα ζωτικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα και στο εμπόριο.

Οι Εναέριες Εργασίες βοηθούν την γεωργία

Οι πιλότοι του αγροτικού τομέα φροντίζουν εκατομμύρια στρέμματα αγροκαλλιέργειας αυξάνοντας την ετήσια παγκόσμια παραγωγή. Το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού προσωπικού που προστατεύει την αγροτική παραγωγή δρα από αέρος. Συχνά και η σπορά μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά από αέρος. Οι κτηματίες χρησιμοποιούν αεροσκάφη της ΓΑ για την διευθέτηση κοπαδιών και βοσκοτόπων. Ο αγροτικός τομέας και η ΓΑ συνεργάζονται από πολύ παλιά για την πρόοδο.

Οι Εναέριες Εργασίες διευκολύνουν την επιβολή του νόμου

Τα αεροσκάφη της ΓΑ επέφεραν επανάσταση στην επιβολή του νόμου σε ομοσπονδιακή, πολιτειακή, και τοπική δικαιοδοσία. Η αστυνομία χρησιμοποιεί ελαφρά αεροπλάνα και ελικόπτερα για την περιπολία λεωφόρων, για τη σύλληψη υπόπτων, τη διασφάλιση επίγειων δυνάμεων, την παρακολούθηση εθνικών συνόρων και τον εντοπισμό παιδιών που αγνοούνται.

Γενική Αεροπορία : Ο αερομεταφορέας των ανθρώπων

Εάν οι προγραμματισμένες αερογραμμές είναι οι αρτηρίες της παγκόσμιας αερομεταφοράς, η ΓΑ αποτελεί το εξ ίσου σημαντικό σύστημα των τριχοειδών της αγγείων. Η ΓΑ / ΕνΕρ μεταφέρουν επιβάτες από και προς μικρότερες πόλεις δεκάδες χιλιάδες από τις οποίες δεν διαθέτουν υπηρεσίες αερογραμμών. Πτήσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας, εμπορικές πτήσεις καθώς και πτήσεις προσωπικής αερομεταφοράς φθάνουν παντού, οποιαδήποτε στιγμή, βασισμένες στο χρονοδιάγραμμα του ταξιδιώτη ή του μεταφορέα, και όχι της αερογραμμής. Οι περισσότερες από τις πτήσεις των μεγαλύτερων αερογραμμών εκτελούνται από μερικές εκατοντάδες αεροδρόμια στις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Περίπου οι μισές από αυτές τις πτήσεις, απλώς μεταφέρουν επιβάτες σε άλλα διεθνή αεροδρόμια. Αλλά η ΓΑ εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες αεροδρομιακές εγκαταστάσεις εκφόρτωσης ανά τον κόσμο.

Η ΓΑ και οι Εναέριες Εργασίες διαθέτουν εμβέλεια μακρά και ευέλικτη. Επωφεληθείτε απ’ αυτήν.

Ορισμοί του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO, Annex 6)

Εναέριες Εργασίες / Αεροπορική δραστηριότητα κατά την οποία ένα αεροσκάφος χρησιμοποιείται σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως στη γεωργία, κατασκευές, φωτογράφηση, διενέργεια μελετών, παρακολούθηση και περιπολία, έρευνα και διάσωση, εναέρια διαφήμιση, κλπ.

Εμπορική λειτουργία αερομεταφοράς, ή λειτουργία ενός αεροσκάφους που περιλαμβάνει την μεταφορά επιβατών, εμπορευμάτων, ή ταχυδρομείο επί πληρωμή.

3 / 3